Land-info

 • btn_cijfers
 • btn_klimaat
 • btn_highlights
 • terug

Algemeen

Ecuador, één van de kleinste landen van Zuid Amerika, gelegen op de evenaar is één van de rijkste landen wat betreft verscheidenheid aan bevolkingsgroepen, natuur en cultuur. De Andesketen die het hele land doorkruist zorgt voor verschillende soorten landschappen zoals: besneeuwde bergtoppen, vulkanen, watervallen, lager gelegen tropische gebieden en prachtige stranden. In vele steden is de typische koloniale bouwstijl onaangetast wat zorgt voor pittoreske pleinen in het centrum van de stad. In het oosten ligt de jungle van het Amazone gebied, een echte uitdaging voor de natuurliefhebber. Voor de kust liggen de Galapagos-eilanden, een wondere wereld van natuurverschijnselen waar de meest zeldzame diersoorten te vinden zijn

Flora & Fauna
Geografisch is het land in vier zeer verschillende gebieden te verdelen. Het midden van het land wordt van noord naar zuid doorsneden door het Andesgebergte (de Sierra). Ten oosten daarvan begint het Amazonewoud (de Oriente) dat zich uitstrekt tot de overkant van het continent. Ten westen van de Andes ligt de Costa, het kustgebied, dat overwegend vlak is. Ten slotte liggen duizend kilometer voor de kust nog de wereldberoemde Galápagos Eilanden

Ecuador heeft op een klein oppervlak een grote verscheidenheid aan ecosystemen. Regenwouden, nevelwouden, actieve vulkanen, savannen, mangrovebossen, hooggebergte en palmstranden wisselen elkaar af. Door het grote verschil in hoogte (van 0 tot 6300 meter) ontstaan zeer verschillende natuurgebieden. Een korte opsomming:

 • Tropisch regenwoud: 
  Het ecosysteem met de grootste biodiversiteit. Per hectare groeien ruim 200 verschillende boomsoorten (in Nederland zijn acht verschillende soorten per hectare al veel). In het woud leven onder meer anaconda's, ocelots, kikkers, ara's, luiaards, apen en toekans.
 • Nevelwoud: 
  Op de hellingen van de Andes tussen 1500 en 3500 meter hoogte groeien bossen met epifyten, (korst-)mossen, bromelia's en orchideeën. De fauna bestaat onder andere uit gordeldieren, de zeldzame rode rotshaan, agouti's, kikkers enzovoort.
 • Paramo: 
  Boven de 3500 meter verdwijnen de bomen en bestaat de vegetatie voornamelijk uit struiken en bloemen. Een bijzonder voorbeeld daarvan is de frailejon, een soort reuzenedelweiss. Ook de zeldzame andescondor wordt op deze hoogte wel eens gesignaleerd.
 • Savanne: 
  Savanne tref je met name aan in het droge kustgebied waar de grote knoestige kapokbomen groeien. Verder zijn er parkieten, grote aantallen hagedissen en - met een beetje geluk - ook verschillende slangen te zien.
 • Mangroven: 
  In het noordelijk kustgebied liggen mangrovegebieden. De bomen hebben stelt- en ademwortels die ze houvast geven in het brakke water van het getijdegebied waarin mangrovebos kan ontstaan. Het zijn belangrijke kraamkamers voor vissen, schelpdieren en schaaldieren.

Ook de Galapagos eilanden beschikken over een arsenaal aan dieren die nergens anders in de wereld worden gezien. Dit is tevens een van de mooiste gebieden om te duiken en te snorkelen.

Bevolking
Andere groepen zijn: Otovaleño's, Salasaca's, Cañaris en Saraguros. De Ecuadoriaanse bevolking is opgebouwd uit verschillende rassen en groepen. In 1994 telde de totale bevolking ongeveer elf miljoen mensen van wie veertig procent indianen, veertig procent mestiezen, tien procent blanken en de overige tien procent negers en Aziaten. De indianen zijn grofweg in drie groepen te verdelen:

 • hooglandindianen
 • indianenstammen uit het regenwoud
 • groepen uit de noordelijke kustwouden.
Omdat de verschillende groepen onderling enorm verschillen, heeft het lang geduurd voor ze zich verenigden om gezamenlijk te protesteren tegen de discriminatie en politieke onderdrukking. Met 49 personen per vierkante km is het het dichtstbevolkte land van Zuid-Amerika