Land-info

Algemeen

Egypte staat bekend als het land van de piramides en de farao’s. Maar ook als een land met enorme contrasten: van een vruchtbare Nijl tot de dorre vlaktes van de immens grote woestijnen en van een chaotische stad Caïro met moderne hoge flats tot de eeuwenoude piramides en tempels. Cultuurliefhebbers kunnen hier in ieder geval hun hart ophalen. Daarnaast vindt u in Egypte mooie stranden en een adembenemende onderwaterwereld. Wat dacht u van een Nijlcruise, een woestijnsafari, een kameeltocht of een wandeling door de bergen? Ook dat kan. Kortom, als er een land veelzijdig is, dan is het wel Egypte.

Flora & Fauna
Egyptes grondgebied bestaat bijna volledig uit woestijn, ca. 96%. Het bewoonbare gebied is slechts 55.000 km2 groot en omvat de vallei en de delta van de Nijl, de kustgebieden langs de Middellandse en de Rode Zee en een paar oasen in de Westelijke Woestijn. Fysisch-geografisch kan het land in vier gebieden worden verdeeld: het Nijlgebied, de Westelijke Woestijn, de Oostelijke Woestijn en het Sinaïgebied. In de Nijl worden ca. 160 vissoorten aangetroffen, waarvan de nijlbaars of Victoria baars de bekendste is.

De rode zee is ook een fantastische plek om te duiken/snorkelen. In de Egyptische onderwaterwereld leven meer dan 800 prachtige soorten vissen. De meest voorkomende zijn de gele anemoonvis en de rifbaars, en verder o.a. de gemaskerde vlindervis, diamantbaars, keizervis en Napoleonvis.. 

Bevolking en cultuur
In Egypte leven zo’n 67 miljoen Egyptenaren die zo’n 6 procent van het totale oppervlak van Egypte in beslag nemen (het gebied van Nijl en Delta). In Caïro alleen al wonen net zoveel inwoners als in Nederland. De overbevolking is hier dus een groot probleem. Het overgrote deel van de bevolking is Islamitisch en de Islam heeft een grote invloed op de manier van leven. Zo worden er bijvoorbeeld geen varkensvlees gegeten, wordt er vijf keer per dag gebeden, wordt er een keer per jaar een maand gevast en wordt er kleding gedragen die het hele lichaam bedekt. Daarnaast telt Egypte vier miljoen Kopten, die rechtstreeks afstammen van de faraonische bewoners. Qua uiterlijk verschillen de Kopten niet of nauwelijks van de andere Egyptenaren, echter velen hebben een klein kruis op hun pols of hand getatoeëerd. Egyptenaren zijn over het algemeen zeer vriendelijk gastvrij en naast hun godsdienst zijn ook de schilderkunst en muziek een deel van het leven van een Egyptenaar.