Land-info

  • btn_klimaat
  • btn_cijfers
  • btn_highlights
  • terug

Algemeen

In Zuid-Oost Azië, ingeklemd tussen Thailand en Indonesië, ligt het tropische land Maleisië. Het land is gesplitst in twee delen, het schiereiland West-Maleisië en het noordwesten van Borneo, en het is daarom geen wonder dat Maleisië een zeer veelzijdige vakantiebestemming is. West-Maleisië biedt naast een prachtige natuur mooie steden die bol staan van de historie en cultuur. Natuurlijk ontbreken de witte stranden en de helder blauwe zee hier niet. Oost-Maleisië staat bekend om de overweldigende natuur, die varieert van tropische regenwouden, indrukwekkende bergen en spectaculaire grotten tot fraaie stranden en rustige baaien. Of het u nu gaat om zon, zee, strand, natuur, cultuur of avontuur, Maleisië heeft voor ieder wat wils en is een bestemming waar u zich zeker niet zult vervelen.

Flora & Fauna
Maleisië bestaat uit twee delen. Het schiereiland West-Maleisië dat in het noorden grenst aan Thailand en in het zuiden aan de stadstaat Singapore. Het andere deel, Oost-Maleisië, is verdeeld in de staten Sarawak en Sabah, ligt op het eiland Borneo en de rest van het eiland behoort tot Indonesië (Kalimantan). Maleisië heeft een zeer gevarieerd landschap dat per deel nogal uiteenloopt. West-Maleisië wordt gekenmerkt door een heuvelachtig landschap, een enorme jungle en in het westen een uitgestrekte vruchtbare laagvlakte waar rijstvelden en dichtbevolkte steden en dorpjes te vinden zijn. Aan de oostkust ligt daarentegen een vlakke smalle kuststrook. In tegenstelling tot het schiereiland heeft Oost-Maleisië hogere bergen en langere rivieren. Op Sabah vinden we de hoogste top, de Mount Kinabalu, op 4101 meter en dit is een van de hoogste punten van Zuid-Oost Azië. De langste rivieren van het land zijn de rivier de Rejang in Sarawak en de Kinabatangan in Sabah en zijn beide 563 meter lang. Verder bevinden zich in dit deel van Maleisië de grootste grotten ter wereld. 

Er zijn zeker wel 8000 verschillende boom- en plantensoorten op West-Maleisië te onderscheiden, waaronder 2000 boomsoorten, 800 verschillende orchideeën en 200 palmsoorten. Ook de verscheidenheid in de dierenwereld is enorm. Er leven wel 200 soorten zoogdieren, meer dan 400 vogelsoorten, 250 verschillende reptielen en wel 150.000 soorten insecten. Olifanten, neushoorns tijgers, luipaarden, tapirs, beren en de bekende orang-oetangs zijn hier te vinden. Daarnaast leven er in de wateren rondom Maleisië talrijke tropische vissen.  

Bevolking en cultuur
Maleisië is een mengelmoes van culturen en etnische groepen. Van de oorspronkelijke bewoners, de Orang Asli, leven er nog slechts 80.000 in West-Maleisië. De belangrijkste bevolkingsgroep zijn de Maleisiërs en vormen de helft van de totale bevolking. De grootste etnische bevolkingsgroep in Sarawak zijn de Ibans en de Bidayuh en in Sabah zijn dit de Kadazans. Verder leven er meer dan 200 stammen op het Maleisische deel van Borneo. Daarnaast hebben zich door de eeuwen heen talloze immigranten in Maleisië gevestigd, zoals de Chinezen, Indiërs (Tamils), Europeanen, Arabieren en Singalezen. Hoewel de nationale taal Bahasa Malaysia is, heeft elke groep wel zijn eigen regionale taal en dialect en zijn eigen tradities. De verschillende bevolkingsgroepen communiceren vrijwel altijd met elkaar in het Engels. 
Vanwege de diversiteit in etnische groepen, zijn er ook vele godsdienstvormen in Maleisië te vinden. De Maleisiërs zijn Moslims, de Chinezen zijn aanhangers van het Boeddhisme, Taoïsme of Christendom en de Indiërs zijn voornamelijk Hindu’s en sommigen zijn Moslim of Sikhs. In Oost-Maleisië zijn de bewoners voornamelijk christelijk.